Skocz do zawartości

Grzybole na wykopkach...


Filixxx

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon na grzyby uważam za rozpoczęty... :)
Dziś podczas poszukiwań znalazłem oto takie piękne kurki.
Trafiło się jeszcze parę kozaków. Było ich dokładnie 5 w tym jeden nie do wzięcia...
A wy Panowie, możecie się już pochwalić swoimi grzybimi fantami...??:P
Pozdrawiam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 253
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Popcorn- przepisów w internecie na te cudowne danie jest mnóstwo i do tego róznych.
Ja robię to następująco:
kroisz słoninkę/ kto woli może byc bekon/ na rozgrzaną patelnię i robisz skwarki, następnie do tego wrzucasz pokrojoną w plastry cebulę i zesmażasz na złoty kolor z cebulą razem wrzucasz pokrojone wzdłuz kurki/ nawet garstka wystarczy aby był ekstra smak/, następnie wbijasz jaja powoli mieszasz, aż się zetną , do smaku sól i pieprz i gotowe. Ilośc składników zależy od chętnych czających się na tą potrawę przy stole. Najlepiej smakuje wprost z patelni. Podawac z pomidorami pokrojonymi w cwiartki oraz herbatą z cytryną.
Smacznego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O zamrażaniu nie słyszałem, wiadomo jak zmrozić to zmrozić, ale maksymalny czas przechowywania grzybów mrożonych nie powinien przekroczyć 6 miesięcy.
Co do kurek należy je mrozić z blanszowane, lub całkowicie ugotowane, zamrożone na surowo kurki dostaną gorzkiego posmaku i nie będą się nadawać do przygotowania czegokolwiek.
Jeżeli grzybka chcemy ususzyć, należy unikać pakowania w woreczki foliowe, mogą być wykonane z płótna, można także przechowywać grzyby w pudełkach plastikowych (np. po lodach) aby nie wlazły nam mole, ani nie wykluły się w środku z jajek larwy różnych robaków (które giną po gotowani itd) najlepiej przechowywać suszone grzyby w dolnej części lodówki!

pozdro!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,przeżyłem ale w smaku niczym to nie przypomina świerzych prosto z lasu.Zdecydowanie odradzam.Moje mroziły się prawie rok,szkoda miejsca w zamrażarce.Zresztą jak kol.Gniewkos podaje,że maxymalny czas to 6 miesięcy to wie co pisze.Pzdr.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje kureczki skończyły właśnie w jajecznicy z cebulką i skwareczkami z boczku... Na prawdę polecam...!!
Zostało mi jeszcze trochę to mogę komuś wysłać, o ile ktoś by chciał...:P
Oczywiście żart...:D
Pozdrawiam...!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ludziska powiadają, aby kurki odgotowywać przed zrobieniem jajecznicy ale ja tego nigdy nie robię, po prostu na masełko, cebulka jajco i gotowe:) aha i co ważne do kurki prawie zawsze jako główną przyprawę stosuje się pieprz. Odgotowana kurka traci swoje walory smakowe i nie jest już niestety taka jak z lasu.
Ja wczoraj byłem zobaczyć, ale znalazłem 1 sztukę, dopiero wychodzą chyba...

pozdro!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie